• Tekstgrootte aanpassen:A A A
  • Bestuursreis Famtofam naar Armenie

    Na 5 jaar kon het dan eindelijk weer: een bestuursreis naar Armenië. In week 21 zijn wij (Gjalt Voolstra, Willemien de Jong, Marja vd Veen en Elle Hoekstra op bezoek geweest in ons werkgebied in Armenië (Gyumri). En het werd een heftige week, met hoogte- en dieptepunten. Een week tjokvol activiteiten, afspraken en ontmoetingen. Dus intensief, maar vooral ook leerzaam en broodnodig (!) om elkaar als Nederlandse en Armeense medewerkers een hart onder de riem te steken en elkaar te enthousiasmeren om dit belangrijke werk ook in de toekomst te kunnen blijven doen.

    De variëteit in het weekprogramma was groot deze keer.

    Als eerste was het weerzien met onze Armeense medewerksters (Karine, Kristine en Anna) een hoogtepunt. Een van deze medewerksters, Anna Gevorgyan (nu 2 jaar bij Famtofam), hadden we nog niet eerder ontmoet. En dan blijkt ook zij een zeer zelfbewuste, actieve jonge vrouw heeft gekozen om zich in te zetten voor Famtofam en daar zijn we blij mee.

    De dames krijgen onze steun en waardering voor hun vaak lastige werk en wij worden ‘gevoed’ door het enthousiasme, de energie, betrokkenheid en enorme inzet voor Famtofam. Deze inzet zien we ook steeds weer bij hun ‘achterban’, hun partner en families, die daadwerkelijk ondersteunen door met hen mee te gaan bij het bezoeken van gesponsorde kinderen. In gesprekken over de toekomst van Famtofam later die week benadrukken Karine, Kristine en Anna dat zij uitbreiding van Famtofam activiteiten op alle terreinen (kindsponsoring, studiefonds, noodhulp) wenselijk vinden.

    En dan de bezoekjes die we afleggen bij de arme families in containers en flats. Het gaat je soms door merg en been om de ellende te zien en te voelen. Stel het je eens voor. Deze families, die al sinds jaar en dag in bittere armoede leven en de eindjes nauwelijks (zeg maar niet) aan elkaar konden knopen. En ook zij zijn in Armenië geconfronteerd met de gevolgen van Covid-19 en de oorlog in Europa. Een devaluatie van de Armeense dram t.o.v. de Euro van 20% (koers 567 in 2018 tegen 421 nu), gecombineerd met een inflatie van meer dan 10%! Dat betekent dus dat met de maandelijkse €15 euro van sponsoren ⅓ minder kan worden gekocht in Armenië. En dan nog maar te zwijgen over alle fysieke klachten. Ik heb geen gezin gezien waar geen medische problemen spelen.

    Een hoogtepunt was het 5 jarig bestaan van het Famtofam studiefonds. Inmiddels profiteren 7 kandidaten van ons studiefonds. Deze 7 kandidaten hadden we uitgenodigd voor een bijeenkomst met het bestuur. Onze studiecoördinator (Marja) en de study supervisor (Kristine) hadden de bijeenkomst voorbereid en een programma gemaakt. De studenten zagen elkaar voor het eerst. De eerste 2 studenten hebben hun Bachelor degree dit voorjaar gehaald en hun studie dus afgerond.

    Zij kregen van Famtofam een oorkonde die een blijvende herinnering is aan het Famtofam studiefonds. Een van hen (Hripsimé) heeft inmiddels een eigen website en biedt {online lessen Engels} aan. Hoe mooi is dat.

    We hebben samen met de studenten de processen (en communicatie) geëvalueerd. Wat ging goed en wat kunnen we verbeteren. Hartverwarmend was de dankbaarheid van de studenten voor Famtofam voor het krijgen van de kans een universitaire studie te volgen. Vanzelfsprekend werden daarbij de sponsoren niet vergeten die Famtofam heeft weten te vinden om deze studies mogelijk te maken. De ontmoeting hebben we afgesloten met een gezamenlijke lunch.

    Verder hebben we de 2 universiteiten bezocht waar “onze studenten” studeren: de Gyumri Branch of Yerevan Komitas State Conservatory en de Shirak State University. Op beide instellingen werd onze delegatie hartelijk ontvangen en bedankt voor de kansen die wij studenten bieden. Ook waren de instellingen zeer bereid om mee te denken en mee te werken aan verdere stroomlijning van de processen en het effectiever maken van de contacten. Het conservatorium nodigde de Famtofam delegatie uit voor het bijwonen van 2 {concerten} die geprogrammeerd waren voor die week. Deze zijn door ons bezocht en boden ons (ook nog) een podium om Famtofam en haar activiteiten kort toe te lichten.

    Last but not least, we hebben onze belofte aan de basisschool De Twirre uit Eastermar na 3 jaar kunnen inlossen. De kinderen van deze school hebben in 2019 en 2020 acties gevoerd voor Famtofam om daarmee een arme school in Armenië helpen noodzakelijke dingen aan te schaffen. Het ingezamelde geld (ruim €2.500) zou hieraan worden besteed. De school die daarvoor was geselecteerd is die van Lusakert (1500 inwoners), een dorp 15 km ten zuidoosten van Gyumri. De school biedt onderwijs aan 51 leerlingen, verdeeld over 12 klassen, in 8 lokalen. De school ziet er niet uit en heeft gebrek aan alles. Na een bezoek aan de school op maandagochtend zijn we die middag gaan winkelen in Gyumri en hebben het geld besteed aan computers, een printer, straalkachels, boekenkasten, stoelen en veel sportartikelen voor de leerlingen. Dit alles is bezorgd op de school en geïnstalleerd.

    Op vrijdagochtend zijn we opnieuw naar die school gegaan om met eigen ogen te zien dat alles geleverd en in gebruik genomen was. Daarvan hebben we beeldopnamen gemaakt. Met die beeldopnamen en onze verhalen gaan we terug naar De Twirre. Om verslag uit te brengen en de kinderen te laten zien wat er met het door hun ingezamelde geld is gebeurd.

    De schoolleiding van Lusakert heeft Famtofam meermalen bedankt voor deze geweldige actie en de Famtofam delegatie een lunch aangeboden ter afsluiting van dit project. Ook kregen we een blijvende herinnering aan de school van Lusakert aangeboden. We nemen de dank en de herinnering mee naar De Twirre.

    Op pinksterzondag zijn we teruggevlogen naar Nederland met een schat aan ervaringen, warme herinneringen en toekomstplannen om verder aan te werken.

    En de vraag, die we ons soms stellen (” Is Famtofam anno 2023 nog nodig?”) kunnen we volmondig beantwoorden. Ja, Famtofam is nog steeds belangrijk voor de vele arme gezinnen die (ook met de maandelijkse bijdrage van Famtofam) nauwelijks kunnen rondkomen.

    Elle Hoekstra

    Communicatie & PR