• Tekstgrootte aanpassen:A A A
 • COVID-19 vaccinatiecampagne Armenië

  Goedgekeurde vaccins: Sputnik V, AstraZeneca en Pfizer-BioNTech

  • De vaccinatiecampagne, die begon op 13 april, kende een trage start. Twee weken later noemde waarnemend premier Nikol Pashinyan het aantal gevaccineerde personen “schandelijk laag” en drong er bij alle leden van zijn regering op aan om binnen een week een injectie te krijgen. Pashinyan zelf werd op 3 mei ingeënt.
  • Armenië heeft de zeldzame stap genomen om het vaccin aan iedereen aan te bieden, ook buitenlanders, zonder registratie. Maar het aantal afnemers is nog steeds laag, meldde onze correspondent op 13 mei. Het ministerie van Volksgezondheid geeft niet regelmatig cijfers vrij over het aantal Armeniërs dat een inenting heeft gekregen.
  • Tijdens een bezoek aan Yerevan op 6 mei zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov dat het land binnenkort zou beginnen met de productie van het Spoetnik V-vaccin voor Armenië. 14.000 doses kwamen op 11 mei uit Rusland aan.
  • 56% van de Armeniërs zal geen vaccin nemen, meldde CivilNet op 19 april, daarbij verwijzend naar een onderzoek uitgevoerd door het Caucasus Research Resource Centre. Uit het onderzoek bleek dat vrouwen en jongeren minder snel gevaccineerd willen worden.
  • Waarnemend vicepremier Tigran Avinyan en waarnemend minister van Volksgezondheid Anahit Avanesyan ontvingen beiden op 28 april publiekelijk hun eerste dosis van het AstraZeneca-vaccin om twijfels over een inenting weg te nemen. De volgende dag zei Avanesyan dat ze zich goed voelde en hoopte dat haar voorbeeld besmettelijk zou zijn. Op 17 mei arriveerden nog eens 50.000 doses AstraZeneca.
  • Minister van Volksgezondheid Anahit Avanesyan kondigde op 14 april aan dat de regering had onderhandeld om 1 miljoen doses Spoetnik V uit Rusland te ontvangen, meldde Interfax. Ze hoopt dat tegen het einde van het jaar 20 procent van de bevolking is gevaccineerd.

  https://eurasianet.org/dashboard-vaccinating-eurasia-may